Mykonos Travelguide

On this Sunday morning I want to take you back to Mykonos with me. Mykonos has been on my bucket list for so long and I was so happy to finally visit and explore. What set Mykonos apart from other Greek island is that it is all white, every building and every street only the doors and windows are colored which makes is such a special and beautiful place. This island is also a tad more Luxurious than most Greek islands I have visited, you can find a lot of high-end brands here including Louis Vuitton. I was a bit surprised when we walked around the first day and suddenly saw their shop and other luxury brands but they blend in so nicely and it doesn’t seem posh at all as some of them are located next to more local stores and souvenirshops. Mykonos town is closed off for ordinary cars (only tiny tiny cars deliver new goods for the stores) as the streets are so narrow and a bit rocky, this is also a place where you should wear flats or wedges as these streets aren’t made for high heels – so leave those heels at home honey! Mykonos is a popular destination, so I will definitely recommend visiting it during June and September where there is less tourists but still high temperatures. During the Summer months many cruiseships stops by this little beautiful places and it gets way too crowded, we experienced it first hand one day as 5 (!!) cruiseships all visited Mykonos town on the same day, they all walked in large groups with guides and they pretty much took over the town! Luckily this only happened one time, but please be aware of this when planning your trip especially if you are going in July or August as these months are especially crowded (damn Cruiseships), that is the only downside of this island – it is so beautiful that everybody wants to visit! 

Read my other post from Mykonos here, here and here.

Læs mine andre indlæg fra Mykonos her, her og her.

DO

 • Walk around in Mykonos town with no destination and get lost in the many twisted cobbled streets.
 • Visit the famous Windmills followed by a drink in Little Venice while watching the sunset.
 • Go see a movie under the stars at the open air cinema placed in the heart of Mykonos town (read my post about it here)
 • Rent a quad and go explore the rest of the island at daytime where it is too warm to walk around Mykonos town. I will recommend visiting the town in the morning and evening, but spend the rest of the day exploring the island by quad and maybe go to one of the many beaches

 

 • Gå omkring i Mykonos’ små snoede gader uden noget egentlig formål andet og bliv betaget af den ene fine gader efter den anden. 
 • Besøg de berømte vindmøller og snup derefter en drink i Little Venice mens I ser solen går ned. 
 • Se en film under stjernerne hos Cine Manto, som er en udendørs biograf i hjertet af Mykonos (læs om mit besøg her).
 • Lej en ATV og udforske resten af øen i løbet af dagen, hvor det alligevel er for varmt til at gå rundt i Mykonos’ gader. Jeg vil anbefale at man besøger selve byen om morgen og aften, og så bruger resten af dagen på at dase ved vandet eller udforske andre dele af øen. 

SLEEP

 • If you are staying for 7 days, I will recommend staying in a hotel near one of Mykonos amazing beaches and not in Mykonos town. We stayed in Ornos Beach for the first 3 night to really relax, the beach here was nice but there was way to many sunbeds and not enough “beach”, but I have heard that the hotel and beaches on the south side of the island should be gorgeous!
 • If you are staying for 2 to 3 days the area Tagoo is your spot to be. It is a north of Mykonos town, but with the town within walking distance, we stayed in this area and it only took us 10 minutes to walk into town, most hotels in this area have rooms with balconies overlooking the Mediterranean Sea and pools to take a dip in during the day. Plus it is close to the new port where you can sail to other islands if you plan on doing some island-hopping.

 

 • Hvis du planlægger en uge på Mykonos, så vil jeg anbefale at bo nær en af de mange strande som Mykonos har at tilbyde, og ikke i Mykonos by da du vil få rig mulighed for at besøge byen om morgen og aften, mens der er for varmt om dagen. Vi boede ved Ornos Beach de første 3 nætter (inden vi tog 3 nætter tættere på byen) og det var lækkert, men jeg har hørt at stranden på den sydlige del af øen skulle være helt fantastiske!
 • Hvis dit ophold på Mykonos kun strækker sig over 2 til 3 dage, så er Tagoo området for dig. Det ligger lige nord for Mykonos by og giver derfor rig mulighed for at udforske byen. Vi boede i dette område og det tog blot 10 minutter at gå ind til byen, de fleste hoteller her har udsigt og balkoner med udsigt til Middlehavet samt en pool til at køle ned i når solens stråler står højt på himlen. Tagoo ligger også tæt på den nye havn hvor færger hver dag sejler til de omkringliggende øer, hvis man har planer om at rejse videre til at andre øer efterfølgende. 

EAT

 • Lots of ice cream but keep an eye on the price – some places are extremely expensive for no reason at all while other places are normally priced.
 • Seafood! All the seafood (mussels, lobster, prawns, everything) is so fresh, tasty and good in Greece. My favorite is risotto with king prawns.
 • But also try traditional greek food like gyros, souvlaki, moussaka and tzatziki. Always start your dinner with tzatziki on less you plan on kissing someone 😉
 • There are so many good restaurants in Mykonos and the hardest part is choosing which one to eat at. If you’re not in the mood for a big meal, grab some food to go and eat in by the harbour in. For pizza D’angelo Pizza is really good or get a gyros to keep it greek!

 

 • Masser af is, men hold øje med prisen – nogle steder er meget dyre uden grund, mens andre har helt almindelige is-priser.
 • Fisk og andet godt fra havet. Især risotto med kongerejer er jeg svært begejstret for. 
 • Men spis også en masse godt græsk mad som gyros, souvlaki, mousaka og tzatziki. Vi bestilte tzatziki før næsten hvert måltid, det giver god hvidløgsånde, men smager virkelig bare bedst i Grækenland. 
 • Mykonos er fyldt med lækre restauranter i alle prisklasser og det sværeste er at vælge hvilken en som skal stå for aftenens menu. Hvis du ikke har lyst til et stort måltid, så køb noget takeaway og tage det med ned til havnen og se solnedgangen. D’Angelo Pizza laver virkelig gode pizza to-go, eller hold det græsk og køb en gyros hos en af de mange små steder. 

HOW TO GET AROUND

 • Rent a quad, scooter or car. Definitely the easiest way to get around! We have rented quads on other islands (but didn’t feel the need this time as we lived in walking distance to Mykonos town) and it is easy peasy, superfun and it gets you around. Plus it gets cheaper the more days you rent them.
 • Taxi. Get the price before getting into the car as most cars don’t use a taximeter.
 • Bus. The public bus system on Mykonos works really well and can take you almost anywhere on the island, they run on time (which is pretty unusual in Greece) and you can find the timetable online and by the busstop. If you are spending an evening in Mykonos but live outside the town, then remember to check when the last bus leaves or take a taxi home!

 

 • Lej en ATV, scooter eller bil, det er den nemmeste måde at komme rundt på øen på egen hånd. Vi har før lejet ATV’er når vi har besøgt andre øer (vi havde ikke behovet denne gang, da vi boede i gåafstand til Mykonos by) og det er virkelig en nem og sjov måde at komme rundt på, og så er det billigere jo flere dage du lejer en. 
 • Taxa. Aftal en pris med chaufføren inden turen da de fleste ikke kører efter et taxameter.
 • Bus. The offentlige bus system på Mykonos fungerer overraskende godt og kan tage dig til næsten alle større byer på øen, de kører til tiden (hvilket er ret usædvanligt i Grækenland) og du kan findes deres afgangstider online og ved busstoppestederne. Husk at tjek hvordan den sidste bus kører hvis du besøger Mykonos by om aftenen og skal med bussen hjem – eller tag en taxa! 

Have a wonderful trip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *